Skip to main content

Nijmeegse ondernemers helpen met veilig video vergaderen

Nijmegen, 8 mei 2020 - Twee Nijmeegse zelfstandige ondernemers slaan de handen ineen om in deze Corona tijd andere ondernemers veilig te laten videovergaderen. Ze helpen bedrijven met het installeren van Jitsi Meet op hun eigen server zodat de veiligheid, privacy en kwaliteit wordt gewaarborgd.

Alternatief voor fysieke bijeenkomst

Oscar Buse en Peter Martin kennen elkaar van een Linux gebruikersgroep die zij maandelijks in Nijmegen organiseren. Door de anti-Corona maatregelen kunnen de fysieke gebruikersgroep bijeenkomsten niet doorgaan. Daarom zochten ze een veilige en privacy vriendelijke manier om de bijeenkomst op afstand door te kunnen laten gaan.

Open Source software

De ondernemers zijn beiden enthousiaste open source software gebruikers. Bij open source software is de interne werking inzichtelijk en heb je alle vrijheid om aanpassingen te doen. Het was niet zo vreemd dat ze bij hun zoektocht naar veilige video vergadersoftware uitkwamen op een open source systeem genaamd Jitsi Meet.

Jitsi Meet

Met Jitsi Meet kun je gemakkelijk videoconferencing opzetten. Deze platform onafhankelijke software is door deelnemers te gebruiken op computers met Windows, macOS, Linux, en op mobiele apparaten met iOS en Android. Je hebt alleen een webbrowser nodig of de gratis app op mobiele apparaten. Nadat je een verbinding met een centrale Jitsi video server hebt gemaakt, kun je met de andere deelnemers video/spraak en getypte berichten uitwisselen.

Privacyvriendelijk

Jitsi komt zeer goed uit verschillende testen van onder andere de Autoriteit Persoonsgegevens, de Volkskrant en de Consumentenbond. Met name de privacy vriendelijkheid wordt geroemd. Als je Jitsi gebruikt in combinatie met een eigen server, dan heb je de veiligheid, privacy en kwaliteit van de verbinding geheel in eigen hand. Het installeren van Jitsi op een eigen server is echter ingewikkeld en dat is waar deze ondernemers bedrijven nu mee ondersteunen.

Andere ondernemers

Oscar en Peter merken dat andere gebruikers van Jitsi ook heel enthousiast over de software zijn. In april zijn de ondernemers daarom gestart met veilig-video-vergaderen.nl om bedrijven te ondersteunen met veilig videovergaderen. De klant krijgt een geheel ingerichte eigen server met Jitsi geïnstalleerd. In overleg kan het uiterlijk worden aangepast aan de huisstijl van de klant. Klanten hebben geen omkijken naar hun server want het beheer wordt voor hen gedaan. Met een eigen server heb je de volledige controle over wat er met je data gebeurt. Tevens kan de performance van de vergadersessies beter worden gewaarborgd.

Privacy en veiligheid

Door de focus op privacy en veiligheid is deze oplossing uitermate geschikt voor bedrijven en instellingen waar dat essentieel is, zoals bij GGZ-instellingen en huisartsenpraktijken.

De huidige klanten zijn zeer te spreken over de kwaliteit en rust die deze oplossing hun geeft.
Beide ondernemers zien het uitrollen van deze oplossing dan ook met vertrouwen tegemoet. Het “nieuwe” thuiswerken gaat voorlopig niet verdwijnen en ze geloven in de bestendigheid van hun service.

Oscar Buse (links) en Peter Martin (rechts) op de veilige 1,5 meter aan het videovergaderen.

Over de ondernemers

Oscar en Peter zijn beiden al jaren zelfstandige ondernemers en actief in de open source wereld: Oscar als Linux systeembeheerder en developer. Peter als web-developer en applicatie programmeur. Ze ontmoetten elkaar tijdens de Linux gebruikersgroep die Peter in 2012 in Nijmegen heeft opgericht. Nu organiseren ze samen de maandelijkse bijeenkomsten waar Linux gebruikers hun kennis vrijelijk met elkaar delen.